Aristoteles meets Boeddha: ook in jouw niche?

 

Als coach, en met veel klanten die coach zijn, volg ik de ontwikkelingen in coachingsland op de voet. Zo las ik afgelopen week in het Tijdschrift voor Coaching de opmerking “Aristoteles meets Boeddha’. Een mooie zin die mij inspireerde tot onderstaand pleidooi om verstand en intuïtie te combineren,  juist als het gaat om je niche.

Aristoteles: de man van de rede.

Deze griekse filosoof staat aan de basis van het wetenschappelijke denken in het westen. Dat heeft ons veel gebracht: kennis en technologie waarmee we van alles kunnen meten, vastleggen, controleren. En, dat denken we althans, beheersen.

Boeddha: als symbool voor de intuïtieve benadering

Het meer onbewuste en automatische opererende deel van ons. Een letterlijke vertaling van ‘intuïtie’ is ‘ingeving’. Een idee valt je in en komt niet tot stand dankzij krakende hersenen. De laatste tijd wint dit onbewuste en intuïtieve aan aandacht. Ook wetenschappelijk is het onbewuste op de kaart gezet, dankzij de Nijmeegs wetenschapper Ab Dijksterhuis met zijn boek  ‘Het slimme onbewuste’.

Je neemt de beste beslissingen……

als je er een nachtje over slaapt en kijkt wat je daarna invalt. En dus niet door puur rationeel alle voors en tegens af te wegen. Dit is een van de conclusies uit ‘Het slimme onbewuste’. (wel heel kernachtig samengevat ja)

En wat heb ik daar aan vraag jij je nu ongetwijfeld af?

Als ZZP ‘er sta je ook regelmatig voor belangrijke beslissingen. Als jij erin slaagt je intuitie met verstand te gebruiken zul je merken dat je betere beslissingen neemt. Beter in de zin van ‘meer kans van slagen’ omdat je rekening hebt gehouden met jezelf en met je situatie/omgeving.

Als het gaat om je niche bijvoorbeeld.

Een niche kiezen met alleen je verstand gaat niet werken: dan kies je voor iets wat verstandig is omdat er zoveel ‘marktkansen ‘ zijn maar waar je hart niet ligt. Kies je alleen met je intuitie dan komt het vaak ook niet goed want dan hou je te weinig rekening met de feiten, de omgeving. In dit geval de marktkansen. Je intuïtie geeft aan wat jij echt wilt, waar jij blij van wordt. Je verstand maakt helder waar op dit moment de beste kansen liggen.

Waar beiden elkaar ontmoeten: daar ligt jouw niche!

En als je je afvraagt waar dat ontmoetingspunt bij jou ligt, bel me : 06-14276732.

Reactie schrijven

Commentaren: 0