Kies je niche ook voor ervaren ZZP’ers

 

De uitdrukking ‘Kies je niche’ is inmiddels aardig ingeburgerd in ZZP land.

Alle deskundigen zijn het er over eens dat, wil je succesvol zijn als zelfstandige, het nodig is om een helder specialisme en een duidelijke doelgroep te hebben.

Vaak associeren we dat dit vooral met startende zelfstandigen.

Als starter ben je gedwongen een aantal explicitiete keuzes te maken: op welke klanten richt je je, hoe profileer je jezelf etc. Als beginnende zelfstandige sta je daar meestal bewust bij stil.

Een niche kies je echter niet voor de eeuwigheid.

Jij verandert, je markt verandert en de wereld verandert. En soms heel snel. Darwin zei het al: het is niet de sterkste die overleeft maar degene die zich het beste aan past.

Dat betekent dat het nodig is om je niche af en toe onder de loep te nemen.

Past je productaanbod nog bij je klanten, passen je klanten nog bij jou, vind je nog voldoende vervulling in wat je doet? Als je niet af en toe stilstaat bij deze vragen kun je op een gegeven moment tot de ontdekking komen dat je aanbod niet meer aansluit bij je klanten of dat je op de automatische piloot draait. Dat moment kun je beter voor zijn! Dan kun je op tijd bijstellen: je productaanbod aanpassen, je doelgroep verbreden of vernauwen, een nieuwe doelgroep kiezen.

Hou dus regelmatig een hei-sessie met jezelf, evt. met een sparring-partner. 

Praat met je klanten over wat ze bezig houdt, volg de ontwikkelingen in je markt, lees vakbladen, vraag feed back over je activiteiten en aanpak. Zet deze informatie op een rijtje, bedenk wat de gevolgen hiervan-kunnen- zijn en of het wenselijk is om je niche aan te passen. Vaak zijn dit geen grote wijzigingen maar het vernauwen van je doelgroep, het anders formuleren van je specialisme, het samenvoegen van verschillende activiteiten.

Laat je niche dus op je ondernemersagenda staan!

Zo blijf je bij de tijd en hou je plezier in je werk.
En heb je behoefte aan een sparringpartner, mail me: info@trudyvendrig.nl. 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0