3 misverstanden over het kiezen van je niche

 

Dankzij alle moderne marketinggoeroe’s weten we inmiddels dat we als ZZP ‘er focus moeten hebben. Kernachtig samengevat: Kies je Niche! In de uitgebreide
variant: ‘Ontdek en benoem je specifieke expertise en richt je daarmee op een duidelijke doelgroep.’ Daarmee krijg je smoel en trek je klanten aan.

OK, zul je zeggen,dat klinkt logisch. Maar…….

Waar kies je voor? Want je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken. Aha, daar hebben we het eerste misverstand te pakken. Om je te helpen door de bomen het bos weer te zien deze week ‘3 misverstanden over het kiezen van je niche.’

1. ‘Als ik kies moet ik de juiste keuze maken.’

Zekerheid dat je de juiste keuze maakt heb je nooit. Het is een kwestie van gewoon doen, kijken hoe het gaat en dan je keuze bijstellen. En dat bijstellen blijft: de wereld verandert, je markt verandert, jij verandert. Dus wat je ook kiest: het hoort bij ondernemen om te kijken of je focus nog klopt en om op tijd bij te stellen. Het is natuurlijk wel handig om de keuze voor je niche bewust te maken, met zowel je ratio als je intuitie. Die combinatie leidt tot de beste keuzes blijkt uit onderzoek!

2. ‘Als ik mijn niche gekozen heb kan ik geen andere dingen meer doen.’

Wij ZZP ‘ers zijn dol op variatie in werkzaamheden. Daarom zijn we juist voor onszelf gaan werken. We denken dat kiezen voor een specifieke expertise ons zal beperken, dat ons werk saai zal worden. In de praktijk valt dat reuze mee. Het betekent niet dat je niets anders meer kunt doen, je treedt er alleen niet mee naar buiten. En als je kiest in lijn met je karakter en kwaliteiten doe je juist wat je graag wilt. En heb je waarschijnlijk helemaal geen behoefte aan andere dingen doen!Wel zo rustig: hoef je je ook niet meer overal in te verdiepen.

 3. ‘Kiezen van je niche is ingewikkeld en moeilijk.’

In feite gaat het om goed naar jezelf en je omgeving kijken, en reflecteren. Niets meer en niets minder. Trap niet in de valkuil om het moeilijk en ingewikkeld te maken, dat helpt je niet. Hou het licht en luchtig. Zie het als een proces, een weg die je inslaat en die je steeds dichter bij je doel brengt. De kunst is om het simpel te houden. Inderdaad: simple but not easy! 🙂

Het inschakelen van een sparring-partner kan het makkelijker maken! Blijf niet in je eentje ploeteren, zoek een collega, vriend of coach

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0