Tips voor een goed CV, ook voor Linkedin

 

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of een nieuwe klus: een goed CV is onmisbaar.

Waarom is een CV onmisbaar?

Met je CV laat je zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Wat jij kunt betekenen in die functie of bij dat project. Het is jouw folder of flyer, die jouw kwaliteiten en mogelijkheden goed uit de verf laat komen. Je CV is bovendien de basis voor je profiel op Linkedin, inmiddels ook veel gebruikt voor recruitment en acquisitie.

Wat is een goed CV?

Wat je met je CV wilt bereiken is dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Dat betekent dat het meer moet zijn dan een droge opsomming van je werkervaring, je laat ook zien wie je bent. Met hopelijk als resultaat dat mensen nieuwsgierig naar je worden en graag persoonlijk kennis willen maken.

Hoe maak je een goed CV ?

1. Bedenk van te voren wat je uit wit stralen
Waarin ben jij onderscheidend ten opzichte van je vakgenoten, wat zijn jouw Unique Seling Points? Bedenk dat voor je aan de slag gaat en kijk als je klaar bent of die punten voldoende uit de verf komen.

2. Zorg voor een duidelijke en overzichtelijke layout
Gemiddeld neemt een recruiter 9 seconden de tijd om je CV te bekijken! Gebruik rijtjes met opsommingstekens en vermijd tekstblokken. Dit geldt ook voor Linkedin, het beste kun je je tekst eerst in Word maken en dan kopieren.

2.Vermeld relevante werkervaring ipv alles wat je gedaan hebt
Zet niet al je werkervaring voluit neer. Maak een basis CV en varieer per sollicitatie.  Focus op relevante werkervaring voor de betreffende functie. Werkervaring van langer dan 10 jaar geleden mag beknopter weergegeven worden. Vuistregel voor een CV is maximaal 2 kantjes.  Op Linkedin heb je meer ruimte, benut dit door witregels te gebruiken. Dit vergroot de leesbaarheid enorm.

3.  Geef een kort persoonlijk profiel
Zet onder je persoonsgegevens een regel  die jou kort en beeldend beschrijft, vanzelfsprekend in relatie tot de functie. Daarmee ziet de lezer jou als het ware voor zich. Een paar voorbeelden : ‘Gedreven en ervaren technisch inkoper’, ‘Managing director, met ervaring in inkoop en sales in Zuid Amerika’. Op Linkedin zet je dit, in uitgebreidere vorm, in je samenvatting.

4. Geef per bedrijf/organisatie een korte toelichting
Vertel kort wat ze doen, hoeveel vestigingen, evt. omzet en aantal werknemers.  Door de context te vermelden wordt voor de lezer ook jouw bijdrage duidelijker. Gebruik de huidige naam als die inmiddels veranderd is.

5.Vertel kort, concreet en beeldend wat jij gedaan hebt
Geef zo concreet mogelijk aan wat je werkzaamheden waren, en evt. je resultaten. Het gaat nadrukkelijk om jouw bijdrage. Vermijd abstracte nietszeggende termen. Houd de leesbaarheid en overzichtelijkheid in de gaten, werk zonodig met witregels.

6. Kies je woorden zorgvuldig
Kijk welke termen op dit moment gebruikelijk zijn in jouw branche. Dat vergroot ook de vindbaarheid van je CV door recruiters. Wees voorzichtig met teveel vakjargon.

Nieuw: maandagavond CV Cafe in Trefkoele+

De ervaring leert dat het erg lastig is om, als je zelf je CV maakt, goed uit de verf te komen. Om je te helpen organiseer ik daarom met ingang van 11 mei elke maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur  CV Cafe in het PlusCafe van Trefkoele+ in Dalfsen.

Je kunt op dit inloopspreekuur gratis terecht met vragen over je CV en over solliciteren. Kijk voor meer informatie op CV Cafe Trefkoele+.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0