Ontdek je talenten en laat ze zien!

 

‘Ontdek je sterke punten’

‘Breng je talent in kaart’

‘Op pad met mijn talenten’.

 

Titels van boeken die in mijn boekenkast staan.En die ik alledrie met plezier gelezen heb!

Ze nodigen je uit om je talenten boven water te halen, jouw unieke en authentieke talenten. Ze roepen je op om met die talenten aan het werk te gaan: werk te zoeken waarin je je talenten kunt leven. Ze stimuleren je een werkomgeving te vinden of creëeren die bij je past. Ze raden je aan relaties aan te gaan met mensen die oog hebben voor je talenten en waar je je talenten aan kunt scherpen.

Positieve psychologie

En inspirerende benadering, gebaseerd op de positieve psychologie die de laatste jaren populair is geworden. Uitgangspunt van de positieve psychologie is de focus op wat goed gaat in plaats van wat er mis is of ontbreekt.
Niet meer eindeloos bezig zijn om je zwakke kanten te verbeteren en te maskeren. In plaats daarvan je aandacht richten op je sterke punten, kijken hoe je die in kunt zetten  en  verder ontwikkelen.

Wat betekent dit voor het vinden van werk

Bij het netwerken en solliciteren is het belangrijk dat je weet wat voor baan je zoekt bij wat voor soort bedrijf. Om dit scherp te krijgen moet je je talenten kennen. Dat klinkt logisch en simpel, maar dat is het niet. Je hebt in de loop van je leven zoveel bijgeleerd en meegemaakt dat het zicht op je echte talenten vaak vertroebeld is.
Daarom is het slim om wat zelfonderzoek te verrichten, al dan niet ondersteund door een boek of een deskundige. ( Ja, ik geef je straks meer informatie over de genoemde boeken) 

Je profileren op je sterke punten

Ook voor je presentatie is het nodig om precies te weten wat jouw sterke punten zijn. Het gaat er immers om dat je laat zien wat jouw toegevoegde waarde is en waarin jij onderscheidend bent. In je profilering kun je daarmee spelen, vooral met combinaties van talenten.

Zelf aan de slag

Genoeg aanleiding dus om je talenten te ontdekken en benoemen. Bovenstaande boeken kunnen je hierbij helpen.

  • ‘Ontdek je sterke punten’ is van Marcus Buckingham die het werken met sterke punten op de kaart heeft gezet. Sterk punt van het boek is dat het een code bevat waarmee je een vragenlijst in kunt vullen die je 5 grootste talenten naar voren haalt.
  • ‘Breng je talent in kaart ‘ is een werkboek van &Talent. &Talent ontwikkelt allerlei creatieve en inspirerende werkboeken, workshops en begeleidingstrajecten.  www.entalent.nl
  • ‘Op pad met mijn talenten’ van Paul ’t Mannetje geeft een mooi overzicht hoe je met talenten aan de slag kunt, individueel en in organisaties.

En ben je niet zo’n doe-het-zelver, dan bel je mij gewoon! ( 06-1427672)

Reactie schrijven

Commentaren: 0