5 CV missers en hoe je ze voorkomt

 

Uit alle CV ’s die ik de afgelopen tijd langs heb zien komen heb ik de 5 meest gemaakte missers geselecteerd. Zodat jij ze kunt voorkomen!

1. Abstracte taal en onoverzichtelijke lay out

Vaak zie ik abstracte verhandelingen, geschreven in lange zinnen. Een overzichtelijke lay out ontbreekt. Daarmee zadel je de lezer op met veel werk en daar zit hij niet op te wachten. De gemiddelde lezer neemt 8 seconden de tijd om je CV te lezen. Begrijpt hij niet onmiddelijk wat hij leest dan ga je zo naar de stapel ‘afwijzen’. Gebruik dus concrete, begrijpelijke taal en zorg voor een overzichtelijke indeling.

 

 

2. Standaard CV: one size fits all

Vroeger was het zo dat je één CV had die je bij elke sollicitatie meestuurde. Daarom denken nog steeds veel mensen dat één CV volstaat. Laat ik je uit de droom helpen: zo werkt het niet meer. Als je niet inzoomt op de vacature en het bedrijf laat je echt een kans liggen. Lever dus per sollicitatie maatwerk en laat zien dat je je verdiept hebt in de functie en de organisatie.

3. Geen persoonlijke noot

Veel CV ’s zijn puur een opsomming van werkervaring. Ze geven geen beeld van de persoon zelf. Ook dit is een gemiste kans. Recruiters en managers willen ook weten wie jij bent, al is het maar om te kijken of je in het team en de organisatie past. Geef wel relevante informatie! Hoeveel kinderen je hebt is dat niet, behalve als je in de kinderopvang werkt. Dat je halve marathons loopt wel, zeker als voor de functie volharding en doorzettingsvermogen van belang zijn.

4. De rode draad ontbreekt

Ik geef toe, dit is een lastige! Met rode draad bedoel ik de doorgaande lijn van je relevante talenten en vaardigheden. Dit is een beeld wat je oproept en wat als het goed is optimaal aansluit op de functie en de organisatie. Denk na hoe je dit kunt bereiken, je CV wint erdoor aan kracht.

5. Foute foto

Veel foto’s op een CV hebben een drukke achtergrond, al dan niet in vacantiesfeer. Dat leidt af en roept hele andere associaties op. Het beste is een foto van je gezicht waarbij je in de camera kijkt, met een neutrale achtergrond. En denk na over de kleren die je aantrekt, ook hierbij is de vraag wat je uit wilt stralen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0